historie

I 1970 blev Ramsø kommune dannet ved en sammenlæning af  Dåstrup, Gadstrup, Syv, Ørsted og Snoldelev sogne. Viby blev i de efterfølgende år kraftigt udbygget bl.a med udstykningerne Toftevangen, Købmandsgården og Horsevænget, der som den sidste af de tre, blev etableret i 1971. Horsevænget er udstykket fra Langdyssegårds jorder. Hovedparten af husene i Horsevænget er lavet af firmaet Rose-huse. 

Et Rosehus på 140 m2 kostede 191.300 kr. Man kunne vælge selv at støbe fundament, og udføre malerarbejde. Derved sparede man 19.000 kr, og på de hus der blev bygget først, kunne man yderligere opnå godtgørelse for moms.

(se salgsopstilling fra dengang).


De der flyttede hertil var fortrinsvis unge familier med små børn. Her var en mulighed for at få en rummelig bolig i grønne områder til en husleje, man kunne betale. Der var af gode grunde ingen høje hække, og da alle var i samme båd, lærte man hurtigt hinanden at kende, og fik opbygget et godt sammenhold.


Efter et par år blev der tid til at etablere en legeplads på fællesarealet. Træer og buske var overskud fra haverne, og legeredskaberne var produceret at beboerne eller brugte redskaber fra andre legepladser. Der var klatrestativ, rutchebane, legehuse, gynger. Siden er der kommet krav om certificering og faldunderlag, så det meste er nu taget ned.

I dag er der kun en gynge, men der kommer måske enkelte ting mere over tid.